НЕЕКСПЛОДИРАНЕ бомбе, заостале из времена НАТО бомбардовања наше земље 1999. године, два светска рата, али и војних складишта уништених у пожарима, прете, скривене под земљом, на више од 2.500 хектара широм Србије! Најкритичније, како наводе у Центру за разминирање Србије, је у околини Бујановца, Сјенице и Параћина, а експлозивне направе "леже" и код Новог Сада, Бачке Паланке, у луци Панчево, код Шапца...
Касетна муниција заостала после НАТО разарања и даље је проблем у општинама Сјеница, Тутин, Бујановац, али и у Нишу, Рашкој, на Копаонику. У Центру указују и да су опасна и неексплодирана убојита средства из војних складишта захваћених пожарима и експлозијама у општинама Врање, Краљево и Лесковац.
- Тренутно, поред послова извиђања, који се континуирано обавља, у току је реализација пројекта Интегрисаног приступа ослобађања земљишта од ризика од мина на територији Бујановца од око 120 хектара - кажу у центру. - Осим тога, на делу је чишћење касетне муниције у Сјеници на 13 хектара, као и у Параћину.
У Центру за разминирање наводе да, примењујући нове методе и технике, прикупљају што прецизније податке о простору који као очевидац крвавих попришта и данас прети животима и безбедности људи.
Авионске бомбе притајиле су се код Новог Сада, Бачке Паланке, у луци Панчево, код далековода Ритопек - Иваново и у близини моста Смедерево - Ковин. Скоро иста ситуација је у Шапцу, Обреновцу и Баричу. Демонтирање једног авионског пројектила може да кошта и до 250.000 евра. Ове године, први пут су из буџета издвојена средства за операције разминирања. До сада су она, потребна за овај скуп и ризичан посао, углавном долазила преко Међународне фондације за јачање безбедности људи из донација САД, Шпаније, Немачке, Чешке, Норвешке, Канаде... Русија је Србији помагала у области хуманитарног разминирања преко њихове државне агенције ЕМЕРКОМ.
У Центру, који је основан 2002. године, имају пуне руке посла, а у наредне две године спровешће у дело неколико идеја које су заживеле.
- У плану имамо да до краја 2017. године завршимо са чишћењем површина које су загађене минама и касетном муницијом - најављују у Центру за разминирање. - А у даљем периоду намеравамо да наставимо са праћењем и управљањем ризиком на површинама са неексплодираним авионским бомбама - ракетама и другим неексплодираним убојитим средствима из периода НАТО бомбардовања и Првог и Другог светског рата.