ХАШИМ Тачи директно се писмом обратио Унеску са захтевом да ова организација прими у чланство Косово, пошто су УН одбиле да то учине у име лажне државе - сазнају "Новости". 
Тиме је врућ косовски кромпир доспео у руке Ирине Бокове, генералног директора Унеска, на којој ће бити да одлучи хоће ли га "сервирати" на сто Извршног одбора ове организације који заседа у октобру.
Пре Тачијевог писма, Приштина се обраћала шефу Унмика Фариду Зарифу да њен захтев проследи у Париз (седиште Унеска), али је правна служба УН то одбила, наводећи да се тим потезом крши Резолуција 1244.
Шеф дипломатије Ивица Дачић каже, за "Новости", да је позитивна чињеница то што је УН одбио да поднесе захтев у име Косова, јер то потврђује да светска организација поштује Резолуцију 1244:
- Ако буде поштована досадашња процедура, захтев Косова неће доћи на дневни ред Унеска, осим ако не буде политичких притисака, који се, нажалост, не могу искључити.
Косовске власти, међутим, уверене су да ће њихова молба стићи пред ИО. Према речима заменика министра спољних послова Петрита Сељимија, "отворена су нова врата за директну комуникацију између Косова и Унеска" и он очекује позитивну препоруку за чланство у октобру.
Медији у Приштини преносе и да је Сељими добио пуну подршку од амбасадора земаља Квинте на КиМ, коју чине САД, Немачка, Велика Британија, Француска и Италија.
Ових пет земаља су и чланице ИО, а ово тело мора да да препоруку за чланство, да би се о њој у новембру изјаснила и Генерална конференција.
Уколико би косовски захтев остао у фиоци Бокове, постоји могућност да на седници ИО нека од земаља чланица потегне ово питање, а према мишљењу аналитичара Душана Јањића, то ће пре бити нека држава ЕУ, него Албанија иако је и она у том телу.
- Косово избегава да своје иницијативе остварује преко Тиране, да се не би потезала прича око "велике Албаније". И за позивни број су помоћ тражили од Аустрије, а не од Албаније - указује Јањић.


ДУПЛИ АРШИНИ АМЕРИКЕ
КАДА је пре четири године Палестина примљена у Унеско, против ове одлуке гласале су САД, поручујући да "неће стварати палестинску државу кроз Унеско".
Ово је била прва агенција УН која је Палестини дала пуноправно чланство, а затим је 2012. она добила и статус посматрача у УН као "држава нечланица".