субота, 07. октобар 2017.

Области Радана и Златибора проглашене парковима природе6.10.2017 Влада Србије данас је донела уредбу којом је планину Радан проглашен Парком природе, односно заштићеним подручјима од изузетног значаја.Према својој геолошкој и биолошкој разноврсности, та област заслужује статус репрезентативног примера на територији Србије, наводи се у саопштењу.Уредба омогућава заштиту шумских станишта и очување дивље фауне, као и непокретних културних добара.У сасатаву Парка природе "Радан" налази се највећи и највиши вулкански комплекс у Србији.За управљача ове заштићене области предложено је Јавно предузеће "Србијашуме".

аутор: МИМизвор: Бета   - преузето  

..
Цвет са Радан планине, село Ивање, снимак Заветина, 2015, пролеће


..

Области Златибора и Радана проглашене парковима природе Београд, 6. октобар 2017. године – Влада Републике Србије донела је на данашњој седници уредбе о проглашењу паркова природе „Златибор“ и „Радан“, јер према својој геолошкој и биолошкој разноврсности ове области заслужују статус репрезентативних примера на територији Србије. 
http://www.srbija.gov.rs/img/spacer.gif
Уредбе омогућавају заштиту шумских станишта и очување дивље фауне, као и непокретних културних добара. Парк природе „Златибор“ обухвата близу трећине целокупне флоре Србије, од којих су многе од националног и међународног значаја, док се у саставу парка природе „Радан“ налази највећи и највиши вулкански комплекс у Србији.
За управљача ових заштићених области предложено је Јавно предузеће „Србијашуме“.
Влада је донела Одлуку о отварању конзулата Републике Србије у Анталији у Републици Турској и Перту у Аустралији. Ова одлука је заснована на потреби ширења мреже почасних конзула Србије у овим државама.
Отварањем конзулата олакшала би се сарадња у областима културе, туризма и економије и омогућило привлачење нових инвестиција.
Такође, на седници је донета Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Индонезије. Овим би се у потпуности испоштовао принцип реципроцитета, јер су за грађане Србије током 2016. године укинуте визе за улазак у ову државу.
На данашњој седници донет је и Закључак о усвајању споразума о бесповратним средствима из Труст фонда више донатора за развој статистичких капацитета III за спровођење Акционог плана за отварање података у Србији, између Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и програма Уједињених нација за развој „Отворени подаци – отворене могућности“.

Отварање података у Србији омогућило би већу транспарентност и ефикасније пружање јавних услуга, што би грађанима олакшало свакодневицу, а приватном сектору пословање и једноставнију примену пословних идеја и креативног пословања.
Отварање података у Србији омогућило би већу транспарентност и ефикасније пружање јавних услуга, што би грађанима олакшало свакодневицу, а приватном сектору пословање и једноставнију примену пословних идеја и креативног пословања.
Отварање података такође би значило и приближавање Србије европским административним стандардима. Пројекат је започет у августу 2017. године, а предвиђено је да траје до децембра 2019. године.

Нема коментара: