ОД када је пре пуних 17 година, Најдан Ракић, општински рефенрент из Беле Паланке, пасионирани трагач за исконским силама и, како је себе називао, самоуки екстрасенс психотронике, исцртао круг у Малој Крсни код Смедерева, тврдећи да зрачење из њега исцељује скоро сваку бољку, па чак и сиду, кроз ово билошко поље прошло је, тврде мештани, више од милион људи. "Сува бања" је последњих година осиромашила са бројем "ходочасника, Ракић се преселио на "небеске њиве", а његову овоземаљску чудотворну земљу и даље походе невољници. 
Кроз круг "биолошке
девијантне креације", пречника седам метара, дневно је пролазило и по више стотина људи, сада их је мање. Репортери "Новости" у Најдановом кругу затичу двоје људи. Радни је дан, подне. Мушкарац и жена, странци, окренути једно ка другом, на скоро па непристојној удаљености. Ћуте, гледају у једну тачку, белом фарбом исцртаног круга. То је епицентар зрачења, који их и тера на поменуту телесну близину. Стајемо и ми, ћутке, тик поред њих, чисто да се не уплаше, и да проверимо осећају ли се заиста ти жмарци у ногама, како причају.
- Не осећам трњце и струјање, али ми је после боље - каже нам Београђанка, снебивљиво тражећи анонимност. Долазим овде превентивно годинама. Верујем у ово место.
Док пржи августовско сунце ћаскамо у кругу, а глава почиње да боли. Од врућине или магнетног зрачења са дубине од три и по километара, то многима и није важно.
Мештанка Зорица Ристић разуме муку невољника и нас знатижељника.
- То је јака радијација, дете - каже Зорица. - Уђем у круг и глава ме заболи да ниједна таблета не помаже.
Зорица је сведок да је "цела Србија овде била", наши из иностратнства, па и странци. Једни се хвале, други се жале.
- Не тврдим ништа. Ја сам стајала из радозналости. Кад дођу певачи. Кад је био Кеба, Ћана - препричава нам Зорица.
Наш репортер (прва здесна) са "ходочасницима" на чудотворној земљи
Посета је, причају мештани, опала и од када је пре шест година у кругове "ушла" здравствена инспекција и полиција у потери за онима који желе лаку зараду на туђој невољи. Због надрилекарства и незаконитог обављања здравствене делатности, забрањен је рад двема агенцијама чији су власници за новац давали "терапију" тј. време стајања у кругу.
Поред круга некада је била права пијаца, а данас само Верица Милосављевић продаје парадајз. Неповерљива, мисли да смо инспектори, све док нас не "легитимише". Упорна, прода нам и парадајз. Домаћи је.
- Ма није то више што је било. Ни близу. Али, долазе и даље. Болестан у све верује - каже она.
Веровање да овде "има нечега", ипак не јењава. Не вреди ни то што су многи геофизичари одбацили Најданову теорију као "чисту небулозу".
- Мени помаже. Два до три пута годишње дођем. И тако 10 година - каже Ђорђе Вукићевић из Шида. - За све године, прешао сам више од 20.000 километара како бих овде нашао лек за своје бољке.
"Сува бања" је, сада бесплатна, али постоји кутија за добровољне прилоге, окићена иконама. Нико не зна колико је новца овде остављено, нити код кога је он завршио. Доста је дато цркви, али не све.
Због пара је наравно пало много жучи - свађа, туча, па и судски процес.
Кутија за добровољне прилоге, окићена је иконама
Јелка Петровић, у чије је двориште најпре залазио круг посвађала се са Најданом баш због новца који су људи остављали у каси. Најдан је онда иселио круг из њеног дворишта на улицу. То је засметало комшијама преко пута, па су тужили Јелку.
- Нећу ништа да причам - каже нам Јелка. - Пола села са мном не разговара зато што је круг код мене. Мисле да сам се обогатила. Ко криминалца су ме водили у полицију. Комшије ме туже. Ваљда су љути што круг није у њиховом дворишту.
Страсти су се, у међувремену, смириле, круг је опстао, а објашњења и даље нема. Остају само тврдње изумитеља ове патентиране "лековите биолошке девијације" која, наводно исијава позитивно зрачење, тринаест пута јаче од рендгена и 30 од струје.

"РЕЦЕПТ"
"ТЕРАПИЈА" Најдана Ракића већ готово две деценије прописује, како је својевремено сам „записао“ стајање у кругу првог и другог дана по 30 минута.
- Следи затим мала пауза од свега пет дана, па шести дан поново у круг тачно 30 минута, и после нових пет дана паузе исто толико - прописао је Ракић.

КРСНА, ПА ЗАИР
НАЈДАН Ракић је тврдио да је ово највеће биолошко поље по димензијама на планети.
- Круг у Малој Крсни је промера седам метара и јачине 10 атера, са дометом од 10 километара у висину - говорио је Ракић. - Други је у афричкој држави Заир (Конго) - 6 метара, јачине девет атера и дометом од шест километара у висину.