Translate

оглас

оглас
ПОВОЉНА ПОНУДА

Укупно приказа странице

понедељак, 12. октобар 2015.

МОСКВА– Руске акције у Сирији важан су сигнал свету да криза не може да се разреши без Москве, објавио је аустријски магазин „Контра”...

Обама: САД знале о плановима Русије за Сирију


Барак Обама Фото АП
 ВАШИНГТОН– Руска војна операција у Сирији није била велико изненађење за САД, јер су оне пажљиво пратиле пребацивање наоружања на име помоћи сиријском председнику Башару ел-Асаду, изјавио је амерички председник Барак Обама.
„Имамо прилично добру обавештајну службу. Знали смо да (руски председник Владимир Путин) планира да пружи војну помоћ потребну Асаду, јер су били нервозни због могућности неизбежног краха тог (Асадовог) режима”, рекао је Обама за ТВ „Си-Би-Ес” (ЦБС) а преноси „Би-Би-Си” (ББЦ).
Председник САД је, притом, рекао да сматра погрешном руску стратегију у Сирији.
„Ако сматрате да је лидерство спуштање ваше привреде до дна и слање војске ради подупирања јединог савезника, онда имамо различиту дефиницију о лидерству”, рекао је Обама.
Председник САД сматра погрешном стратегију Москве, између осталог и са аспекта борбе против „Исламске државе” (ИС), пренела је агенција ТАС С.
„Док се Асад налази на власти, тешко ће бити преоријентисати снаге умерене сиријске опозиције на борбу против ИС”, рекао је Обама, изражавајући наду да ће пре или касније исламисти у Ираку и Сирији бити ликвидирани.
Међутим, како је рекао, да би се то десило потребне су одређене околности а „сунитско становништво тих земаља треба да се прикључи борби против ИС”.
Обама је казао и да се проблем Сирије не може решити војним средствима, већ једино политичким путем уз учешће „свих кључних играча”.
Према његовим речима, Вашингтон је спреман да на томе ради са другим земљама