КАКО је потврдио Пентагон, Абдула Азиза ал Сувејди - према "Викиликсу" један од бивших бораца Ал каиде и тренер бомбаша ове терористичке организације у кампу Тарнак фарм близу Кандахара у Авганистану - упућен је у среду из америчког затвора Гвантанамо у Црну Гору, "како би започео нови живот".
Долазак Ал Сувејдија, држављанина Јемена кога су Американци пре осам година сматрали "притвореником високог ризика", изазвао је узбуђење у Црној Гори. Како је црногорску јавност информисао портпарол америчке амбасаде Марк Вајнберг, још пре шест година донета је одлука да Ал Сувејди може бити пуштен из затвора. Јеменац је у Гвантанаму провео пуних 13 година.
- Прихватили смо да преузмемо одговорност за ресоцијализацију и повратак породици Ал Сувејдија у оквиру хуманитарног програма - саопштено је из Владе Црне Горе.
Ко ће и како издржавати бившег тренера бомбаша Ал каиде, који је прошао и напредну обуку за експлозиве служећи у 55. Арапској бригади Осаме бин Ладена (експерта за прављење бомби у ципелама), део је питања на која би требало да одговори црногорска влада.
- Вео тајности који прекрива ову вест мора да забрине сваког - тврди Покрет за неутралност Црне Горе. - Знајући колико често (тј. никад) наша дипломатија одступа од оног што јој каже неки амерички подсекретар или амбасадор, можемо закључити да је ово искључиво урађено по страној директиви. Остаје питање, ако Ал Сувејди више не представља опасност ни по кога и жели да се ресоцијализује, зашто га Сједињене Државе нису
примиле. 
ГУЛАГ НАШЕГ ДОБАПРЕБАЦИВАЊЕМ двојице заробљеника из Гвантанама у Црну Гору и БиХ, број заточеника у америчком казамату за терористе свео се на 91. Барак Обама покушава да одржи обећање о затварању затвора на Куби пре него што напусти Белу кућу, па је за трансфер спремно још 34 заробљеника. Али 47 заточеника сматра се изузетно опасним, па се процењује да ће ови "вечни затвореници" бити пребачени на издржавање казне у САД. Затвор у америчкој поморској бази на Куби успостављен је 2002. године за "изузетно опасне затворенике", где су подвргнути испитивању и суђењу за ратне злочине. Пентагон је у почетку тајио имена и број затвореника, али је касније, под притиском, објавио да ту држи 779 особа. Садашњи и бивши затвореници су се жалили на тортуру, што је администрација претходног председника САД Џорџа Буша порицала, као и сумње у легитимност "Гулага нашег доба", како га је прозвао "Амнести интернешенел". (Д. Д. С.)

*****
ВРАЋЕН ЧЛАН "ЕЛ МУЏАХИДА"

ПОСЛЕ одлежаних 13 година у Гвантанаму, Тарик Махмуд Ахмед ал Салах (58), рођен у Египту, пребачен је у Босну и Херцеговину и, према наводима које су дате "Новостима" у министарству безбедности, он ће бити под будним оком безбедњака из БиХ.
- Реч је о човеку који је био члан Ал каиде. Због тога је и ухапшен и одлежао је затворску казну у САД. Он има држављанство БиХ и сада ће да борави у БиХ као слободан човек - истичу наши саговорници, и додају да ће се, ипак, пратити сваки његов корак и сви контакти.
Према незваничним информацијама, Тарик Махмуд ал Салах био је члан одреда "Ел муџахид" и припадник египатске групе муџахедина која је почетком рата дошла у БиХ да се бори на страни Армије БиХ. По завршетку рата, отишао је из БиХ и прикључио се Ал каиди. Иначе, у египатској групи било је око 100 држављана Египта који су били чланови озлоглашеног одреда "Ел муџахид" и који су починили зверска убиства заробљених српских војника и цивила на Озрену.
Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, каже за "Новости" да је ова египатска група од Алије Изетбеговића добила пасоше и држављанства БиХ.
- Они су сада законити држављани БиХ. Тарик Махмуд Ахмед ал Салах, према одређеним информацијама, особа је која је требало да учествује у извођењу терористичких напада на тлу Велике Британије и САД, и због тога је ухапшен. Може се очекивати да БиХ буде изручено у наредном периоду још десетак Египћана који сада леже у Гвантанаму а имају држављанства БиХ - истиче Галијашевић.