СЛОБОДАНКИ Стефановић, скојевки коју су децембра 1944. у Пожаревцу стрељали "другови" враћена је грађанска част. Одлуком Вишег суда у Београду усвојен је захтев за њену рехабилитацију, који је прошле године поднела њена сестричина Ирена Матијевић. Овом пресудом окончана је голгота породица Стефановић и Матијевић, који су 71 годину трагали за доказима да је девојка стрељана невина и да није била непријатељ српског народа.
Слободанка Стефановић била је "партијски пар" и девојка Слободана Пенезића Крцуна од 1939. на Факултету агрономије у Београду. Пре него што су дошли Немци, отац ју је вратио за Пожаревац где је као илегалац наставила партијски рад са Вером Милетић, мајком Мире Марковић, Даворјанком Пауновић Зденком, некада девојком Јове Капичића, а потом Титовом секретарицом и љубавницом и Момом Марковићем
, оцем жене Слободана Милошевића. 
НАЈЗАД РАВНОПРАВНА
Ирена Матијевић (на слици) данас нам је причала како јој је пао терет са душе. Цела фамилија патила је годинама, али Србијом сада иде испуњена осећајем да је напокон равноправна са другима, да није из фамилије издајника.
Девојку је ухапсила Специјална полиција 31. маја 1942. године, испитивана је и потом послата у Завод за преваспитавање омаладине у Смедеревској Паланци. Пошто је из Завода изашла нешто раније, Слободан Пенезић Крцун је дошао у Пожаревац и наредио њено стрељање због сумње да је била колаборатор. Претходно је разговарао са бившом љубави. По судбини Слободанке Стефановић, Пуриша Ђорђевић је снимио филм "Јутро", где је скојевку играла Милена Дравић.
"Новости" су у недељу и понедељак објавиле два текста о потресној судбини скојевке, а њена сестричина Ирена Матијевић данас нам је јавила да је решења суда у рехабилитацији њене тетке стигло сасвим ненајављено. Јер, она је раније обавештена да ће се судски претрес о рехабилитацији Стефановићеве одржати у септембру, будући да је одлагано у јуну и јулу, а како стоји у решењу, суд је донео одлуку 1.јула. Писмо из суда је путовало више од 45 дана и појавило се после текстова у нашим новинама...
- Одлуку суда и приче из "Новости" прочитала сам над гробовима деде, оца и мајке у Београду - причала је данас Ирена Матијевић. - Деда Василије је био тај који до своје смрти није престао да тражи истину о Слободанки и њему је најтеже пао тај губитак грађанске части. Ујак Борислав је као краљев пилот погинуо у америчком бомбардеру у нападу на фабрику "Месершмит" у Аугзбургу 1943. године. Тетка и ујак јесу били на различитим странама грађанског рата, али су били Срби и патриоте.
КРЦУНОВА СЕСТРА ПРАВИЛА СПИСАК
ДОК је трагала за доказима о боравку тетке у Заводу за преваспитавање омладине у Смедеревској Паланци, Ирена Матијевић је налетела на послератну изјаву Милене Пенезић, Крцунове сестре, која је такође била у овој установи. У њој стоји да је Милена правила спискове оних који су се у Заводу "правилно" понашали и оних који су "цинкарили" управнику. На списку тих издајица била је Слободанка и то је вероватно пресудило код њеног брата да убије своју девојку. Како каже Ирена, Слободанка и Милена су биле у завади те је можда то био разлог зашто је лажно оптужила Слободанку.