ПОДВЛАЧЕЊА.Реченица која припада многим писцима, свакоме на свој начин

ИМА ЉУДИ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО И ВИДЕ ЗВЕЗДЕ. АЛИ ИМА И ОНИХ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО, И ВИДЕ САЗВЕЖЂА

РЕЧ ЈЕ О МИСЛИ ЖАНА КОКТОА КОЈУ ЈЕ КОРТАСАР ПРЕУЗЕО, А ПРЕ МЕНЕ ЈОШ НЕКИ КЊИЖЕВНИЦИ. ДАКЛЕ, ТА РЕЧЕНИЦА ПРИПАДА МНОГИМ ПИСЦИМА, СВАКОМЕ НА СВОЈ НАЧИН, И ИСТИНСКИ МЕ ОДУШЕВЉАВА - Карлос Роберто Гомес Берас (Порторико))

Истргнуто из...

изјаве, интервјуи, лични став, ...
(...)


Ако ћемо ишта раскринкавати, онда ће то бити наш бол/ Јагош Марковић


... Шта ћете раскринкавати у драми „Врат од стакла”? Колико овај комад одражава тренутак у којем живимо?Ако ћемо ишта раскринкавати, онда ће то бити наш бол. Душа боли, мора и да боли. Много је тога у овој драми и то ме је њој привукло. А када је о тренутку нашег живљења реч, много је тога смештено и у драми „Врат од стакла”. Заправо, максимално га одражава: и летаргију и неверу, и срушене идеале, и илузије…
Из којег ћемо угла пратити нову причу Биљане Србљановић? Како ћете на сцени укрстити судбине њених јунака?То је, ако ћемо поштено, готово немогуће описати речима. Да то могу, онда не бих био редитељ. Ипак, рећи ћу да у овом комаду има оно ретко и лепо, најлепше да је сваки јунак у праву гледајући из његовог система. Сви су тужни, сви су изгубили, сви су хтели и хоће, нема злих намера. Ни помена о црно-белом свету који је тако драг данашњем тренутку, а мени неподношљив. Утолико је то бар за мене „Вишњик” овог времена.
Шта се крије иза наслова „Врат од стакла”? Које метафоре, асоцијације овај наслов, по вама, носи?За мене је врат од стакла онај врат који се лако сломи. Који не траје дуго у контексту баналности свакодневице, хаоса револуција, издаја историје, режима личних слабости, личне незрелости. ..

                          = извор: истргнуто из интервјуа са познартиум редитељем: Политика , ИНТЕРВЈУ: ЈАГОШ МАРКОВИЋ, РЕДИТЕЉ . / Има светлости, али тражимо прекидач на погрешном месту . - Није ми тешко да будем доследан себи. То је једино како умем и могу. Немам избора. Сам и свој, па докле стигнем  / Аутор: Борка Голубовић-Требјешанинпонедељак, 10.09.2018. у 22:00


ЛеЗ 0016214 Нема коментара:

СКОК ПОСЕТА. - 02. 07.2017. Око 21:35 ч....Скок посета

Mирослав Лукић, Оснивач ЗАВЕТИНА, Србија.
Сајтови 87 укупно, 83 верификована
Сајтови. Моји сајтови 30 .

Дељено са Лукићем

Моји сајтови 30

11.642.353 прегледа

(Извод из Контролне табле)

* * *

Локације Сазвежђа ЗАВЕТИНА имају, поред имена и презимена, душу и не трче попут тзв. српских сатиричарa за скупштинским клупама. Верујем да ће убудуће, у Србији, бити најтеже објавити, или објављивати, текстове у ЗАВЕТИНАМА.

Из једног писма пристиглог ових дана.Заиста, изгледа да је тако. Уређивање и објављивање текстова у "Заветинама" не може бити, управо због свега, као јуче и прекјуче.

--------------------

ДОКУМЕНТАЦИОНО ИНФОРМАТИВНИ ЦЕНТАР СЗ