ПОДВЛАЧЕЊА.Реченица која припада многим писцима, свакоме на свој начин

ИМА ЉУДИ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО И ВИДЕ ЗВЕЗДЕ. АЛИ ИМА И ОНИХ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО, И ВИДЕ САЗВЕЖЂА

РЕЧ ЈЕ О МИСЛИ ЖАНА КОКТОА КОЈУ ЈЕ КОРТАСАР ПРЕУЗЕО, А ПРЕ МЕНЕ ЈОШ НЕКИ КЊИЖЕВНИЦИ. ДАКЛЕ, ТА РЕЧЕНИЦА ПРИПАДА МНОГИМ ПИСЦИМА, СВАКОМЕ НА СВОЈ НАЧИН, И ИСТИНСКИ МЕ ОДУШЕВЉАВА - Карлос Роберто Гомес Берас (Порторико))

Белешке из 1973. И коментари из 2018.


..
..Белешке из 1973. И коментари из 2018.

   Постао сам, изгледа, као она Маца (јунакиња) из кратког Црњансковог романа о Чарнојевићу, која каже да се гади разноразних сплетки и да жели да живи живот. Исто и ја повремено понављам, и кад би ме неко упитао – какав живот да живим, сигурно бих поруменео. Као Маца. Дајући одговор бацио бих се у измишљања. Постао сам неискрен. Мој живот тече не по правилима разума, већ по налогу стихије пролазних осећања. Ја се повијам као жуто витко пруће на кошави ујесен. Љубав све чешће  спомињем патетично и гласно, а један мој пријатељ који ме добро познаје понавља:“Е, мој слатки брате, издржи!“
     12. Х 73. Дух без страсти, без душе, неплодан је и мутан као кишни новембар, он је рођак смрти и родитељ привиђења...
   Ја исувише поједностављујем ствари, ја се понекад оклизнем на кору баналности. Није љубав оно што мислим о њој да јесте. Можда је једино она и спас и пропаст? У великим градовима влада страшна засићеност и нерад, из којих проистичу опуштеност, разврат и куплерајски злодух.  Један мој пријатељ тврди да постоји београдска кафана у којој госте забавља цигански оркестар састављен од пет голих циганки... још горе ствари се дешавају по становима наших интелектуалаца... – Па нису велики градови манастири, другар! Покушавам да га зауставим... Оно у шта ређи верују да постоји – љубав – то је.... Једна моја познаница из Студентског Града каже сасвим озбиљно:“Треба започети реално, љубави нема, то је илузија...“
           Пре неки дан, кад сам ово прочитао (средина октобра 2018), видим да се свет дубоко сурвао, до дна, и веома се угрувао... Можда ипак треба отићи у неки мали манастир у српским планинама, и завијати са вуковима и шакалима?

  ЛеЗ 0016424                  

Нема коментара:

СКОК ПОСЕТА. - 02. 07.2017. Око 21:35 ч....Скок посета

Mирослав Лукић, Оснивач ЗАВЕТИНА, Србија.
Сајтови 87 укупно, 83 верификована
Сајтови. Моји сајтови 30 .

Дељено са Лукићем

Моји сајтови 30

11.642.353 прегледа

(Извод из Контролне табле)

* * *

Локације Сазвежђа ЗАВЕТИНА имају, поред имена и презимена, душу и не трче попут тзв. српских сатиричарa за скупштинским клупама. Верујем да ће убудуће, у Србији, бити најтеже објавити, или објављивати, текстове у ЗАВЕТИНАМА.

Из једног писма пристиглог ових дана.Заиста, изгледа да је тако. Уређивање и објављивање текстова у "Заветинама" не може бити, управо због свега, као јуче и прекјуче.

--------------------

ДОКУМЕНТАЦИОНО ИНФОРМАТИВНИ ЦЕНТАР СЗ